15-20 min
3/5
3-4 Personen
Indonesië
325 Gram Basmati Rijst
1 Ui fijn gesnipperd
1 Knoflook geperst
1 EL Easy Spices Indonesian Nasi Goreng
1 Tomaat in blokjes gesneden
1 Winterpeen
1/2 Chineese kool
125 gram Taugé
2 a 3 Eieren
1/2 EL Sambal Badjak
1 EL Sojasaus
Gebakken uitjes
Seroendeng
Kook de rijst volgens authentieke wijze. Dit recept is te vinden tussen de andere gerechten, Nasi Putih. Voor de Nasi Goreng kan je ook rijst gebruiken die je al een dag of twee eerder gekookt hebt. Deze rijst kan je nog krokanter bakken. 'Nasi goreng' vertaald naar het Nederlands is 'rijst gebakken' aldus 'gebakken rijst'.
Start dit recept met de ui en knoflook en 3 EL zonnebloemolie in een wokpan, zet deze op het vuur en laat dit langzaam glazig fruiten. Schil ondertussen de winterpeen en snijdt de in blokjes. Als de uitjes glazig zijn, na ongeveer een minuutje of 4, mag je de gesneden winterpeen toevoegen in de wokpan en bak deze goed aan. Voeg vervolgens 1 EL van de Easy Spices Indonesian Nasi goreng kruiden toe en bak nog een minuutje mee. Ben je iemand die van kruidig eten houdt, dan kan je er ook voor kiezen om 1,5 EL van de kruiden toe te voegen. Iets minder kan uiteraard ook zeker, mocht je iets voorzichtiger met de kruidigheid willen zijn.
Voeg nu sambal toe en fruit dit ook nog een minuutje mee.
Nu is het tijd om de juicy gesneden tomaten eraan toe te voegen. Door het vocht van de tomaten worden de aroma's, die door het bakken vrij zijn gekomen, gevangen en opgenomen in het gerecht, extra lekker dus laat dit 5-10 minuten pruttelen. Zorg ervoor dat de pan niet droog komt te staan. Gebeurd dit wel, voeg dan een scheutje water toe.
Halveer de Chinese kool en snijdt deze in dunne reepjes en voeg deze toe in de wokpan en roerbak dit nog is 3 minuten. Je zal merken dat de kool enorm slinkt, kleiner wordt, tijdens het wokken.. Voeg vervolgens de rijst en taugé toe.Bak het allemaal nog een goed aan. Je kan ervoor kiezen om de rijst krokant te bakken of je laat de rijst gekookt, net wat je lekker vind.
Voeg nog wat zout naar smaak toe.
Maak het bord op met Nasi goreng. Top dit af met een lekker gebakken eitje, een scheut soja saus, handje gebakken uitjes en een sprenkel van seroendeng.
Niks meer aan doen. Ook lekker bij de Nasi goreng is een ijskoud flesje Bintang!
Deze nasi gaat ook heel goed samen met de Champignon-Tofu sate met pinda saus
*Je kan de Chinese kool ook vervangen voor een prei. De Winterpeen is ook goed te vervangen door knolselderij. Ook lekker om een keer te maken.
Toch liever een variant met kip of rund?
Vervang dan de winterpeen voor 300 gram, in blokjes gesneden, kipdijfilet of runderlappen.
Voeg de kip of rund toe na het moment dat de ui en knoflook gebakken zijn.
Bak de dit goudbruin aan en voeg daarna de kruiden toe en vervolg de rest van het recept.
Ook heerlijk.